Founders Alliance http://www.foundersalliance.com Forum för Sveriges ledande entreprenörer Fri, 07 Dec 2018 15:30:53 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Techrekpodden Nr 36. Ett öppenhjärtligt samtal med Niclas Carlsson http://www.foundersalliance.com/founders-alliance-deltatechrekpodden-nr-36-ett-oppenhjartligt-samtal-med-niclas-carlsson/ http://www.foundersalliance.com/founders-alliance-deltatechrekpodden-nr-36-ett-oppenhjartligt-samtal-med-niclas-carlsson/#respond Wed, 28 Nov 2018 14:34:19 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=7033 Den 26 november medverkade Niclas Carlsson, Founders Alliance grundare, i Techrekpodden där han och Carl-Johan Hamilton, grundare av Ants, samtalar om entreprenörskap. I podden berättar Niclas öppenhjärtigt om sina drömmar, drivkrafter och motgångar under sin väg från det första bolaget, via stora internationella satsningar och omstarter, till att pusselbitarna föll på plats med Founders Alliance, ett… Läs mer »

Inlägget Techrekpodden Nr 36. Ett öppenhjärtligt samtal med Niclas Carlsson dök först upp på Founders Alliance.

]]>
Den 26 november medverkade Niclas Carlsson, Founders Alliance grundare, i Techrekpodden där han och Carl-Johan Hamilton, grundare av Ants, samtalar om entreprenörskap. I podden berättar Niclas öppenhjärtigt om sina drömmar, drivkrafter och motgångar under sin väg från det första bolaget, via stora internationella satsningar och omstarter, till att pusselbitarna föll på plats med Founders Alliance, ett forum för samverkan mellan erfarna entreprenörer. Lyssna på deras samtal entreprenörer emellan och låt dig inspireras!
http://techrekpodden.libsyn.com/36-niclas-carlsson-grundare-och-vd-founders-alliance-0

 

Inlägget Techrekpodden Nr 36. Ett öppenhjärtligt samtal med Niclas Carlsson dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/founders-alliance-deltatechrekpodden-nr-36-ett-oppenhjartligt-samtal-med-niclas-carlsson/feed/ 0
Christina Wahlström, Mama Mia http://www.foundersalliance.com/christina-wahlstrom-mama-mia/ http://www.foundersalliance.com/christina-wahlstrom-mama-mia/#respond Fri, 16 Nov 2018 10:32:52 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=7002 Christina började sin bana som barnmorska på förlossningen på Danderyds sjukhus. Hon stortrivdes med arbetet men såg samtidigt möjligheter att förbättra för de gravida gällande service, öppettider och möjligheten att få ha samma barnmorska under hela graviditeten. Målet var också att barnmorskan skulle kunna vara med vid förlossningen och eftervården. Tillsammans med tre kollegor tog Christina… Läs mer »

Inlägget Christina Wahlström, Mama Mia dök först upp på Founders Alliance.

]]>
Christina började sin bana som barnmorska på förlossningen på Danderyds sjukhus. Hon stortrivdes med arbetet men såg samtidigt möjligheter att förbättra för de gravida gällande service, öppettider och möjligheten att få ha samma barnmorska under hela graviditeten. Målet var också att barnmorskan skulle kunna vara med vid förlossningen och eftervården. Tillsammans med tre kollegor tog Christina 1988 steget från anställd till entreprenör för att kunna förverkliga sin vision  om en kvinnomottagning med all expertis under ett och samma tak. Så småningom lämnade de andra tre grundarna företaget och Christina har sedan dess drivit verksamheten själv.

Den första mottagningen bestod av en femrumslägenhet som Christinas man byggde om för passa som barnmorskemottagning och gynhälsa. De första två åren bedrevs verksamheten helt privat med höga patientavgifter vilket innebar en svår konkurrenssituation eftersom landstingets mödravård var kostnadsfri. På mottagningen arbetade barnmorskor, obstetriker/gynekologer, barnläkare, psykologer och undersköterskor, allt samlat på ett ställe. De föräldrar som kom till mottagningen uppmuntrade Christina till att även öppna ev BVC-mottagning, och senare blev det också en husläkarmottagning, To Care, som ägs tillsammans med två läkare. Idag har Mama Mia vårdavtal med Stockholms läns landsting och Region Skåne, och har totalt tio mottagningar i Stockholmsområdet, Malmö och Helsingborg.

Under vägen har Christinas arbete och oförtrutna kamp för bättre mödravård lett till en rad förändringar, bland annat  införandet av MVC-peng, barnmorskors rätt att förskriva preventivmedel, avskaffandet av obligatoriska läkarbesök för friska gravida samt starten av en kurs i Kvinnohälsa för barnmorskor.

Christina har också suttit i Styrelsen för Vårdföretagarna och Svenskt Näringslivs styrelse SME samt  under åren fått flera olika utmärkelser som till exempel Årets Gasellföretag, Årets Företagare, Svenskt näringslivs pris till Curt Nicolins minne för framstående insats i samhällsdebatten samt Konungens medalj 8:e storleken i högblått band.

Vad är det som gör Mama Mia unikt?

– Att vi har all specialistkompetens av läkare och barnmorskor under ett och samma tak. Det innebär att vi slipper skriva remisser för att hänvisa kvinnor till sjukhus eller specialistmottagningar, vilket i sin tur ger lägre kostnader för Stockholms läns landsting och vi medborgare slipper höjda skatter. Inom Mama Mia har vi ett stort utbud av kurser inför förlossningen och föräldraskapet, och en stor specialistultraljudsmottagning. Dessutom bedriver vi BUMM (Barn och ungdomsmedicinsk mottagning), en stor psykologmottagning samt en mottagning för par med relationsproblem. Vi har också varit tidiga med både den tekniska och medicinska utvecklingen och har bland annat mycket avancerad utrustning på våra fyra ultraljudsmottagningar.

Vad har varit viktigast för dig med Mama Mia?

– Att familjerna ska känna sig lugna och trygga på våra mottagningar som har en harmonisk och hemtrevlig miljö, och att man lyssnar in varje individs unika behov. De ska också känna sig trygga i att att få den allra bästa vården av specialister inom olika områden med många års erfarenhet.

Vilka utmaningar har du haft under vägen med Mama Mia?

– Min största utmaning har varit jobbet med att skapa jämlika villkor för landstingsdriven kontra privat mödra- och barnavård, och vi har vi jobbat hårt för att driva igenom frågor som har förändrat lagstiftningen, till exempel om BVC, ultraljud och förskrivning av preventivmedel av barnmorskor. Under vägen har vi råkat ut för allt från jäviga revisioner till ett ärende hos konkurrensverket. Det gällde att vi hade ansökt om att få starta en förlossningsklinik i samverkan med Danderyds Sjukhus, men vi förlorade  upphandlingen och uppdraget gick till en annan aktör som sedan inte fick starta. Istället för att enligt kutym ge uppdraget till oss, som stod som nummer två i anbudsordningen, gjordes en direktupphandling med en tredje aktör. Det var denna process som sedan hamnade hos konkurrensverket och vi vann målet med hjälp av vår advokat.

Hur har området utvecklats/förändrats under åren?

– Det går åt rätt håll men det är fortfarande väldigt trögt, alla bevakar sina revir istället för att samverka inom  privat- och landstingsvård. Förlossningsvården skulle kunna fungera så mycket bättre genom samverkan med privata alternativ, om vi får lokaler inom sjukhuset kan vi bygga en förlossningsavdelning. De socialistiska politikerna har inte kunskap om hur bra den privata vården fungerar och hur kostnadseffektiv den är, i motsats till landstingens mottagningar som går med förlust trots att de får samma ersättning som de privata. Vinsterna i välfärdens företag är det som skapar vinster för samhället både i kronor och ören, och i god vård. Myten om att välfärdsföretagen tar pengar från de sjuka är det som idag gör att få vill starta företag inom välfärden.

Vården är en kvinnodominerad bransch. Hur har du tänkt kring det?

– Äntligen öppnades ett område upp som tilltalar kvinnor och där de har stor kunskap. De kan utveckla vården och samtidigt starta ett eget företag genom den nya lagen LOV (Lagen om valfrihet). Kvinnor måste ges samma möjligheter som män att bedriva företag och skaffa sig en position och tjäna pengar, till exempel genom att bedriva välfärd med högsta kvalitet för svenska medborgare till samma ersättning som den som landstingets mottagningar får. Om kvinnor ska komma ifatt männen med bolagsbildning och makt i samhället, måste man upphöra med att sätta upp hinder som att förbjuda kvinnor att göra vinst i sina bolag, vilket gör att de inte kan bygga nya företag.

Hur ser du på att ta in externt kapital?

– Inga problem alls, det viktiga är hur avtalen skrivs. Jag har själv förlorat oerhört mycket pengar på grund av ett otydligt avtal som innebar att barnmorskorna på en av våra mottagningar kunde sälja mitt bolag. Jag gav barnmorskorna rätten att driva verksamheten som om de var ägare, men de hade inte rätt att sälja mottagningen, det var bara jag som fick göra det. Det är ett svek som gör fasansfullt ont, pengarna är mindre viktiga i sammanhanget. Den erfarenheten har lärt mig att dubbelkolla allt jag gör med flera experter, och det är oerhört viktigt att skriva riktiga avtal som stämmer överens med det man själv vill.

Dina barn är engagerade i verksamheten. Var det ett självklart val för dem?

– De har varit med nästan hela tiden från det att de var tonåringar, och de har hjälpt till att städa, göra enklare kontorsarbeten och svara i telefon på sommarloven och när de har haft en ledig stund över. Det är 11 år mellan vår son och vår yngsta dotter, så barnen har kommit in i företaget efter hand. När de sedan själva fick barn valde de att bli anställda eftersom de tyckte det var lättare att få familjelivet att fungera när de kan styra sina arbetstider. Vår äldsta dotter Eva började som personalchef och hade hand om löner och övrigt inom ekonomi, och idag är hon vd. Vår andra dotter Åsa har gjort det mesta som behöver göras i ett företag, men nu är huvudsysselsättningen att vara marknadschef där arbetet med hemsidan och vår tidning ingår. Vår son Stefan är it-chef och lokalansvarig, och han har ett tungt lass att dra eftersom it- kunskap inte är vårdpersonalens starka sida, så det behövs mycket support.

Hur är det att jobba tillsammans med familjen?

Det har varit spännande och har gett mig många nya och bra tankar kring ledarskap, i synnerhet kring medarbetarfrågor som är Evas yrkesområde. Det har också varit tufft att stå tillbaka och inte delta i beslut efter att jag gav henne vd-posten, men det blev jättebra. Hon är som klippt och skuren för jobbet. Åsa som är marknadschef har tusen smarta och roliga idéer som företaget har vunnit på även internationellt, bland annat med innovationen mobilebaby som finns runt om i hela världen. Stefan är mycket kunnig inom data och får beröm av våra medarbetare för hur han tar hand om problem med stort tålamod och kunskap. De har med andra ord allihop gjort mig megastolt och lycklig för att de vågade ta steget in i mammas företag. De har skapat ett mycket bra varumärke och det är idag ett stort företag med gott rykte.

Du har nyligen lämnat över verksamheten. Hur har du tänkt och planerat
kring det?

– Jag kände att det var dags att gå vidare och utveckla verksamheten med nya mottagningar och även mer specialistvård. För det krävs det pengar och då såg vi att den bästa lösningen var att hitta en bra ny ägare, vilket vi gjorde efter många veckors oro och spänning. Jag och min man har lämnat bolaget, men jag och våra tre barn äger fortfarande en liten del, och alla barnen har kvar sina roller i företaget och har fått utökat ansvar, vilket känns underbart. Jag har träffat de nya cheferna på Nordstjernan som ansvarar för Mama Mia och To Care, och jag har fått lämna över de visioner jag hade för MamaMia och To Care om vi hade fortsatt att vara huvudägare, och det känns fantastiskt. Jag är stolt över att det är Nordstjernan som vårdar Mama Mias varumärke och dess utveckling mot nya spännande mål.

Vad är det svåraste med att lämna det man har byggt upp?

– Att inte få vara med och använda sitt kunnande och utveckla företaget vidare. Det är också svårt att inte få ta vara på alla spännande och kunniga människor i mitt nätverk, som vi skulle kunna arbeta  tillsammans med för att göra underverk inom hälso- och sjukvården.

Du brinner för att hjälpa dem som har det svårt. På vilket sätt gör du det?

– Jag hoppas på en app som ska hjälpa kvinnor i de länder i världen där eländet är störst, och jag vill ha hjälp av våra stora svenska företag som finns i dessa länder. Jag vill också skapa ett nytt företag, som än så länge är hemligt, men det blir något nytt för Sverige.

Vad kommer du att göra nu?

– Förutom mina projekt med att ge kvinnor i världen bra hälsa, och att starta en nytt företag, ska jag ta hand om mig och umgås med min familj. Jag ska hämta de små barnbarnen på dagis, njuta av att prata med de större barnbarnen, och äta härliga middagar med familj, släkt och vänner.

Vad har Founders Alliance betytt för dig och ditt entreprenörskap?

Founders Alliance är en enastående organisation som samlar alla företagare, från de jättestora till de som inte har hunnit dit ännu, under ett och samma tak för att ge oss kostnadsfri rådgivning och nya kontakter som kan leda till nya framgångar som företagare. Det är guld värt att vara med. En otrolig organisation skapad av fantastiska Niclas, tillsammans med alla medarbetare.

Inlägget Christina Wahlström, Mama Mia dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/christina-wahlstrom-mama-mia/feed/ 0
Årets Förebildsentreprenör: Kristina Lindhe, Lexington Company http://www.foundersalliance.com/arets-forebildsentreprenor-kristina-lindhe-lexington-company/ http://www.foundersalliance.com/arets-forebildsentreprenor-kristina-lindhe-lexington-company/#respond Thu, 04 Oct 2018 13:10:33 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6806 Hur har resan med Lexington varit hittills? En fantastiskt rolig, inspirerande, utmanande och härlig resa på många sätt. Att se sitt varumärke växa och bli representerat på olika marknader från Europa till Kina och USA är väldigt häftigt.  Lexington finns i 20 länder runt om i världen, och ni säljer era produkter on-line via olika… Läs mer »

Inlägget Årets Förebildsentreprenör: Kristina Lindhe, Lexington Company dök först upp på Founders Alliance.

]]>
Hur har resan med Lexington varit hittills?

En fantastiskt rolig, inspirerande, utmanande och härlig resa på många sätt. Att se sitt varumärke växa och bli representerat på olika marknader från Europa till Kina och USA är väldigt häftigt. 

Lexington finns i 20 länder runt om i världen, och ni säljer era produkter on-line via olika kanaler. Vilken har varit den största utmaningen med digitaliseringen?

Utmaningarna är många och av olika karaktär, men eftersom Lexington har ett tydligt och starkt koncept finns det också många möjligheter för oss. Våra produkter är av hög kvalitet, och vi har alltid arbetat mycket med marknadsföring, bilder och content, så själva innehållet är det enklaste för oss. Svårigheterna ligger i att genomföra tekniska lösningar, hopkoppling av system och annat som är nödvändigt. Så utmaningarna handlar främst om tid, kostnader och att hitta rätt kompetens. 

Hur sprider ni kunskap om Lexington?

Genom att jobba på olika nivåer. Vi har en multikanalstrategi vilket innebär att vi finns representerade med egna butiker, egen webb, e-tailers och traditionell wholesale, vilket i sin tur betyder att vi också måste synas överallt, som till exempel webb, Instagram, Facebook, Pinterest och Youtube, men också i traditionell print. Vi jobbar också med event och influencers, och vår butikspersonal är lite av specialister på produkterna. Genom vår egen webb har vi en bra plattform för att sprida kunskap och informera om CSR och hållbarhet. Vi syns lite överallt helt enkelt. 

 Hur arbetar ni med miljöfrågor?

Vi jobbar hållbart, så det är en ständigt pågående process på alla avdelningar och på alla nivåer. Det handlar om allt från materialval, förpackningar och returpappersinsamling till att vi medvetet undviker flygtransporter. Vi har till exempel valt att producera i Europa av flera skäl, dels för att undvika för långa transporter, men också för att Lexington ligger i ett premiumsegment och kvalitet är vårt nyckelord. Vi gör aldrig avkall på det, och därför arbetar vi med väldigt duktiga leverantörer, som har stor kunskap och som arbetar hållbart. Vi vill också ligga nära våra leverantörer för att ha möjligheten att utveckla nya produkter. Jag tycker vi har lyckats med att få alla i bolaget medvetna, och var och en medverkar på sitt sätt till hållbara val och arbetssätt. 

Hur mycket är du själv inblandad i design och produktion, och varifrån får du din inspiration?

Som kreativ chef är jag ytterst ansvarig, så jag är väldigt involverad i både design och produktion, men jag har också fantastiskt duktiga team som jag jobbar med hela tiden. Det är en livsstil, och om du har ett öppet sinne kan du hitta inspiration överallt, hela tiden. Mina regelbundna vistelser i USA är viktiga för mig, och där får jag alltid massor av idéer, om allt från produkter till strategier för företaget. 

Ni är sedan några år börsnoterade. Vilka för- och nackdelar ser du med det?

Fördelen är långsiktigheten – vi vill bygga ett varumärke som kommer att finnas länge, länge. Noteringen ger ju också tillgång till kapitalmarknaden. Nackdelen är att det är lätt att lägga för mycket fokus på kvartalsrapporterna. Det är tyvärr oundvikligt att man gör det, men det är så viktigt att man bibehåller långsiktigheten! 

Vilken är er viktigaste utmaning just nu?

Retail är en bransch i stor strukturomvandling. Konsumenternas beteende har ändrats radikalt, och vi är mitt inne i den anpassning som måste göras för att möta kunderna. Det innebär också många möjligheter, vilket är fantastiskt roligt för en entreprenör. 

Du brinner för att hjälpa andra. På vilket sätt gör du det och varför är det så viktigt för dig?

Det handlar väl lite om pay back time – om jag kan bidra till andras utveckling vill jag gärna göra det. Jag utbildade mig till lärare men hann knappt arbeta som det innan min entreprenörsresa började. Under vägen har jag haft förmånen att träffa fantastiska entreprenörer som har inspirerat mig, bland annat genom Founders Alliance. Jag försöker att verkligen träffa unga entreprenörer när jag kan, det är så roligt att kunna vara ett bollplank och se deras utveckling.  I mer organiserad form är jag mentor i SACCNY:s program och jag är även inspiratör i Prins Daniels Fellowship.

Inlägget Årets Förebildsentreprenör: Kristina Lindhe, Lexington Company dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/arets-forebildsentreprenor-kristina-lindhe-lexington-company/feed/ 0
Årets Grundare: Ola Serneke, Serneke http://www.foundersalliance.com/arets-grundare-ola-serneke-serneke/ http://www.foundersalliance.com/arets-grundare-ola-serneke-serneke/#respond Thu, 04 Oct 2018 12:16:10 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6799 Hur vågade du ta steget att starta eget inom byggbranschen? När jag jobbade på Peab fick jag ofta frågan om jag inte borde starta eget eftersom jag drev projekten som om de vore mina egna. Jag kände att det fanns saker att utveckla i hur man tänker och kan genomföra projekt och ville därför försöka… Läs mer »

Inlägget Årets Grundare: Ola Serneke, Serneke dök först upp på Founders Alliance.

]]>
Hur vågade du ta steget att starta eget inom byggbranschen?

När jag jobbade på Peab fick jag ofta frågan om jag inte borde starta eget eftersom jag drev projekten som om de vore mina egna. Jag kände att det fanns saker att utveckla i hur man tänker och kan genomföra projekt och ville därför försöka göra det på mitt sätt. Dessutom hade jag drivit egna bolag sedan gymnasietiden.

 Ni vill utmana byggbranschen, hur gör ni det?

Dels vill vi utmana och ifrågasätta rådande normer inom branschen för hur och vad man bygger, dels har vi sedan starten haft som mål att utmana de allra största bolagen i konkurrensen om marknadsandelar, vilket vi nu gör.  Vi ska fortsätta att utmana branschen och konkurrenterna, och expandera vår verksamhet både i Sverige och utomlands. Vårt mål att omsätta 10 miljarder 2020 är ett steg på vägen mot att bli en internationell spelare.

 

Vad skiljer er som företag från era konkurrenter internt och byggnadsmässigt?

Framför allt vår företagskultur som mynnar ut i att vi har snabba beslutsvägar, vi vågar tänka visionärt och har ett större engagemang i våra projekt och kundrelationer.  Förhoppningsvis märker man att det är en Serneke-byggnad genom att den håller hög arkitektonisk nivå, är av bra kvalitet, utförd på tid och inom budget samt inte minst att den är hållbar ur ett socialt och ekologiskt perspektiv.

Ni har gått från företag till koncern sedan starten 2002. Varför tror du att ni har lyckats så bra?

Det är så klart många faktorer, men för att nämna några – vi har haft väldigt höga och tydliga mål som vi jobbat extremt hårt för att nå. Vi har dessutom lyckats genomföra en del visionära byggprojekt som skapat förtroende på marknaden och gjort oss attraktiva för kompetenta människor som har ett driv och engagemang. Men expansionen har också inneburit att jag inte kan vara involverad i alla delar i samma utsträckning som tidigare, även om jag skulle önska att jag kunde.

 

Vilken har varit den största utmaningen hittills, och vad lärde du dig?

Jag tror att den största utmaningen har varit att inte underskatta processer inom myndighets- och bankvärlden. Tidigare hade jag svårt att förstå varför det tog så lång tid att få beslut på ansökningar, vilket gjorde att vi under de tio första åren väldigt ofta satt och väntade på beslut. Dessa beslut var stora för oss men mindre för till exempel bygglovsenheten. Detta pressade oss hårt under 2010 -2011, vilket gjorde att vi hade svårt att fokusera på rätt saker. Nuförtiden har vi givetvis lättare med dessa frågor men på den tiden var det en stor utmaning.     

Ni drivs av starka kärnvärden. Vilka är de och vilken betydelse har de för företagskulturen?

Våra kärnvärden har oerhört stor betydelse för hur vi är mot varandra, gentemot kunder och hur vi utför vårt arbete. En Serneke-medarbetare är Engagerad & Modig; Enkel & Handlingskraftig; Ärlig & Respektfull; Visionär & Lösningsorienterad. För att skapa vi-känsla inom företaget har vi så kallade

kulturbärarutbildningar regelbundet, och vi jobbar med kulturfrågor vid konferenser och liknande. Dessutom försöker jag och andra ledare i företaget leva som vi lär och vara förebilder för vår personal i hur vi jobbar enligt vår kultur.

 

Hur gör ni för att försöka attrahera fler kvinnor i en mansdominerad bransch?

Vi jobbar för att vara ett företag som är öppet för alla som har rätt engagemang och kompetens, oavsett kön eller ursprung. För att nämna några konkreta exempel så är vi aktiva i olika kvinnliga branschnätverk, och vi riktar oss till kvinnliga ingenjörer på olika arbetsmarknadsdagar. Framför allt tror jag det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare generellt, för vi är på väg mot en mer jämställd bransch, även om det kunde gå lite fortare.

 

Att bidra till ett bättre samhälle är en drivkraft hos dig. Vad lägger du in i det begreppet och kan du ge exempel på vad gör ni?

För mig betyder att bidra till ett bättre samhälle bland annat att främja integration och bättre folkhälsa i samhällsbyggnaden. Där jobbar vi till exempel med att skapa förutsättningar för att stadsdelar ska få större socioekonomisk mångfald, som i Karlastaden och Gårdsten i Göteborg samt i Karlslund i Landskrona. Det kan vi göra genom att se till att det finns blandade upplåtelseformer av boende, skapa arbetsplatser i stadsdelarna och skapa mötesplatser i form av t ex idrottsanläggningar.

Inlägget Årets Grundare: Ola Serneke, Serneke dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/arets-grundare-ola-serneke-serneke/feed/ 0
Årets Unga Entreprenör: Johanna Ingelsson, Equestrian Stockholm http://www.foundersalliance.com/arets-unga-entreprenor-johanna-ingelsson-equestrian-stockholm/ http://www.foundersalliance.com/arets-unga-entreprenor-johanna-ingelsson-equestrian-stockholm/#respond Thu, 04 Oct 2018 12:16:02 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6798 Hur kom du in på just ridkläder? – Jag har ridit så länge jag kan minnas och när jag var yngre ville jag bli tävlingsryttare. När detta inte blev fallet ville jag trots allt arbeta inom ridsporten. Jag har alltid inspirerats av starka kvinnor som vill göra skillnad och vågar följa sina drömmar, och hela… Läs mer »

Inlägget Årets Unga Entreprenör: Johanna Ingelsson, Equestrian Stockholm dök först upp på Founders Alliance.

]]>
Hur kom du in på just ridkläder?

– Jag har ridit så länge jag kan minnas och när jag var yngre ville jag bli tävlingsryttare. När detta inte blev fallet ville jag trots allt arbeta inom ridsporten. Jag har alltid inspirerats av starka kvinnor som vill göra skillnad och vågar följa sina drömmar, och hela idén med Equestrian Stockholm inspirerades av de starka hästtjejer som jag möter varje dag, och som sliter i stallet, rider, mockar och kör lastbil. 

Du har fokuserat på kvinnliga kläder. Vilken är anledningen?

– Jag såg tidigt denna affärsmöjlighet eftersom jag insåg att det saknades ridkläder med bra passform för kvinnor och tjejer, och därför har det naturligt blivit övervägande kvinnliga kläder. Ett varumärke av kvinnor för kvinnor. På så vis kunde jag kombinera min passion med ett annat stort intresse, nämligen mode.  Allt eftersom bolaget har växt har vi även lanserat kläder på herrsidan som ett komplement.

Vad skiljer Equestrian från andra varumärken?

– Equestrian Stockholm kombinerar mode med funktion och miljömedvetenhet. Vi har även tagit ett aktivt val att stötta och sponsra unga tjejer som vågar drömma. Tjejer som satsar på att förverkliga sina drömmar om att slå sig fram i en sport där kvinnor och män tävlar mot varandra på lika villkor. I stallet lär man sig att arbeta hårt och leda andra, men också att berömma och visa uppskattning till sin omgivning. Med detta i åtanke är det inte konstigt att många av dagens kvinnliga ledare och chefer kommer från en bakgrund i just stallet. Vår vision är att kontinuerligt utveckla vårt arbete med unga ryttare i takt med att bolaget växer.

Ni arbetar miljömedvetet och hållbart. I vilken bemärkelse och hur påverkar det produktionen?

– Vi arbetar för att ta fram kläder och produkter där processen har så liten inverkan på miljön som möjligt. Detta genomsyrar hela kedjan från produktion till konsument. Vi försöker alltid hitta de material, tekniker och processer som ger minst miljöpåverkan. Vi tänker inte bara miljövänligt när det kommer till vilka material vi tillverkar våra produkter av, vi är även noggranna med hur de produceras och transporteras.

Hur mycket är du själv inblandad i design och produktion och varifrån får du din inspiration?

– Jag är högst delaktig i såväl design som produktion och tillsammans med ett grymt team har vi lyckats utveckla Equestrian Stockholm på väldigt kort tid. Jag hämtar inspiration överallt ifrån! Från stallet, andra sporter och mode. Jag vill skapa välgjorda och nytänkande produkter på design- och funktionsnivå. När vi tar fram och utvecklar våra kollektioner vill vi att de ska andas mode, styrka och energi. Produkterna skapas i nya spännande sportmaterial, alla med eko-tänk och utformade med en kvinnlig och snygg design.

Du har lyckats väldigt bra. Vad är hemligheten?

– När jag startade ES hade jag ingen erfarenhet av modebranschen så jag fick lära mig allt om produktion, e-handel, marknadsföring med mera, det var en stor utmaning. Jag skulle inte säga att jag har hittat svaret på vad hemligheten är till att jag har lyckats, men jag tror att min målmedvetenhet, ständiga tro på bolaget och att inte ta mig själv på för stort allvar har bidragit till vår framgång. För mig har det varit viktigt att vara prestigelös i det jag gör och jag har därför byggt ett starkt team som driver ES framåt. 

Vad har du för mål med företaget och vilket är nästa steg?

– Min målsättning med ES är att bli det främsta ridklädesmärket och att vara en erkänt bra arbetsgivare även utanför ridbranschen. Jag har även som målsättning att Equestrian Stockholm ska kunna stötta ungdomar och djur som har haft det svårt.

Vi säljer idag world wide i och med e-handeln, och finns även hos ett 100-tal återförsäljare i 20 länder, men vi arbetar alltid med att etablera varumärket på fler marknader. Vi kommer att lägga fokus på att utveckla e-handeln, bli starkare i Tyskland; som är en enorm marknad för oss, samt lansera varumärket stort i USA.

Vad är det roligaste med att vara entreprenör?

– Att jag får arbeta med någonting jag brinner för och att jag tillsammans med mitt team har byggt upp det  precis som vi vill ha det.

 

 

Inlägget Årets Unga Entreprenör: Johanna Ingelsson, Equestrian Stockholm dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/arets-unga-entreprenor-johanna-ingelsson-equestrian-stockholm/feed/ 0
Entreprenörsgalan 2018 http://www.foundersalliance.com/entreprenorsgalan-2018/ http://www.foundersalliance.com/entreprenorsgalan-2018/#respond Thu, 04 Oct 2018 12:15:19 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6797 På Entreprenörsgalan av Founders Alliance som hölls den 20 september träffades landets mest framstående entreprenörer och deras närstående för att hylla entreprenörskapet och dess positiva samhällseffekt. Galan hölls på Berns i Stockholm och under de vackra kristallkronorna bjöds det på en kväll i glädjens, stoltheten och gemenskapens tecken då de 300 gästerna fick möjlighet att… Läs mer »

Inlägget Entreprenörsgalan 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>

På Entreprenörsgalan av Founders Alliance som hölls den 20 september träffades landets mest framstående entreprenörer och deras närstående för att hylla entreprenörskapet och dess positiva samhällseffekt. Galan hölls på Berns i Stockholm och under de vackra kristallkronorna bjöds det på en kväll i glädjens, stoltheten och gemenskapens tecken då de 300 gästerna fick möjlighet att umgås och utbyta erfarenheter kring middagsborden.  Kvällens inspirationstalare var Bonnie Roupé, Bonzun och Mikael Kretz, Qgroup samt vinnarna av utmärkelserna Årets Grundare Sverige och Årets Förebildsentreprenör. Kvällens musik och underhållning stod Polabbet för.

Under kvällen uppmärksammades framgångsrika entreprenörer genom utmärkelser i kategorierna:

Årets Unga Entreprenör som mottogs av Johanna Ingelsson, grundare av Equestrian Stockholm.

Årets Grundare Sverige som tilldelades grundaren av Serneke, Ola Serneke.

Årets Förebildsentreprenör som delades ut till Kristina Lindhe, grundare av Lexington.

Tidigare på dagen hölls också Entreprenörernas Samhällsråd där förebilderna i Founders Alliance samlades för att diskutera hur de på bästa sätt kan fortsätta att bidra till samhällsnyttan.

Här kan du se bilderna från Entreprenörsgalan 

Årets Grundare 2018

Ola Serneke
Serneke
Läs mer

Årets Unga Entreprenör 2018

Johanna Ingelsson
Equestrian Stockholm
Läs mer

Årets Förebildsentreprenör 2018

Kristina Lindhe
Lexington Company
Läs mer

Inlägget Entreprenörsgalan 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/entreprenorsgalan-2018/feed/ 0
Kristina Lindhe, grundare av Lexington, mottog utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör 2018 http://www.foundersalliance.com/arets-forebildsentreprenor-2018/ http://www.foundersalliance.com/arets-forebildsentreprenor-2018/#respond Fri, 21 Sep 2018 13:21:28 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6781 På Entreprenörsgalan igår tog Kristina Lindhe, grundare av Lexington Company, emot utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör för sitt långa och framgångsrika entreprenörskap och företagsbyggande. Livsstilsvarumärket Lexington Company har verksamhet på över 20 marknader i Europa, USA och Asien. Priset delas ut av entreprenörsnätverket Founders Alliance och dess 600 medlemmar och partners. Motiveringen löd: Med mod, målmedvetenhet och uthållighet… Läs mer »

Inlägget Kristina Lindhe, grundare av Lexington, mottog utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>

På Entreprenörsgalan igår tog Kristina Lindhe, grundare av Lexington Company, emot utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör för sitt långa och framgångsrika entreprenörskap och företagsbyggande. Livsstilsvarumärket Lexington Company har verksamhet på över 20 marknader i Europa, USA och Asien. Priset delas ut av entreprenörsnätverket Founders Alliance och dess 600 medlemmar och partners.

Motiveringen löd:
Med mod, målmedvetenhet och uthållighet har Kristina Lindhe byggt ett framgångsrikt internationellt företag som förenar det amerikanska och svenska i ett livsstilsvarumärke som ständigt utvecklas. Idag omsätter bolaget 273 miljoner kronor, och med över 900 återförsäljare i Europa, Asien och USA, och en egen online store som levererar produkter till 18 marknader, fortsätter varumärket att inspirera kunder världen över. Kristina har också ett brett engagemang för samhället och entreprenörskap i stort genom bland annat Prins Daniels Fellowship och är mentor i Svenska Handelskammaren i New York.

- Jag är hedrad och jätteglad för utmärkelsen! Det är roligt att få bekräftelse på att man gör något bra som förebild och kan inspirera andra. Det är roligt att få vara en del av Founders Alliance som består av så många duktiga entreprenörer. Det var en fantastisk och festlig kväll med positiv och härlig stämning, säger Kristina.

Årets Förebildsentreprenör är en av de finaste utmärkelserna till en entreprenör i Sverige, skapad och utdelad av entreprenörerna själva. Den är en av tre utmärkelser som Founders Alliance årligen delar ut i samband med Entreprenörsgalan, och tilldelas en entreprenör för dennes framgångsrika entreprenörskap och bolagsbyggande samt för att personen inspirerar och vägleder andra entreprenörer.

- Det är med stor glädje och stolthet vi ger Kristina utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör. Hon är ett föredöme för andra entreprenörer genom sitt internationella företagsbyggande, som grundar sig på drivkraft och målmedvetenhet, kombinerat med ett stort mått ödmjukhet. Hennes djupa engagemang för entreprenörsfrågor bidrar till att fler entreprenörer kan bygga framgångsrika företag, och går helt i linje med Founders Alliance värderingar, säger Niclas Carlsson, VD och grundare av Founders Alliance.

 

Inlägget Kristina Lindhe, grundare av Lexington, mottog utmärkelsen Årets Förebildsentreprenör 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/arets-forebildsentreprenor-2018/feed/ 0
Vinnaren av Årets Grundare Sverige 2018 http://www.foundersalliance.com/vinnaren-av-arets-grundare-sverige-2018/ http://www.foundersalliance.com/vinnaren-av-arets-grundare-sverige-2018/#respond Fri, 21 Sep 2018 13:02:49 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6775 Utmärkelsen Årets Grundare Sverige 2018 tilldelades igår Ola Serneke, grundare av Serneke, för hans framgångsrika entreprenörskap och företagsbyggande. Priset delades ut på Entreprenörsgalan, som hölls på Berns i Stockholm, och tidigare på dagen hade de nominerade företagen presenterat inför en jury bestående av framstående entreprenörer. Bakom utmärkelsen Årets Grundare står entreprenörsnätverket Founders Alliance och deras 600… Läs mer »

Inlägget Vinnaren av Årets Grundare Sverige 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>

Utmärkelsen Årets Grundare Sverige 2018 tilldelades igår Ola Serneke, grundare av Serneke, för hans framgångsrika entreprenörskap och företagsbyggande. Priset delades ut på Entreprenörsgalan, som hölls på Berns i Stockholm, och tidigare på dagen hade de nominerade företagen presenterat inför en jury bestående av framstående entreprenörer. Bakom utmärkelsen Årets Grundare står entreprenörsnätverket Founders Alliance och deras 600 medlemmar.

Juryns motivering löd:
Med engagemang, helhetssyn och nytänkande har grundaren byggt ett lönsamt och långsiktigt bolag som bidrar till att utveckla samhället både i Sverige och utomlands. Genom tydliga värderingar, ett starkt samhällsengagemang och gemensamma mål, har Ola Serneke lagt grunden för en stark företagskultur som kommer att fortsätta driva företaget mot nya framgångar.

Juryn för Årets Grundare bestod av: Ordförande, David Kristensson – Northern Offshore Services, Anders Wall – Beijer Invest, Shori Zand – Avesina, Niklas Adalberth – Norrsken Foundation samt Kristina Lindhe – Lexington.

Ola Serneke var redan i tidig ålder intresserad av konstruktion och att läsa till ingenjör på Chalmers i Göteborg blev ett naturligt val. Efter examen började han arbeta på Peab, och 2002 startade han Serneke. Målet med företaget är att med stark och lönsam tillväxt utmana de ledande aktörerna i den konservativa byggbranschen genom att vara nytänkande, mer engagerad och våga ifrågasätta rådande normer. Verksamheten består av drygt 1000 medarbetare som erbjuder tjänster inom byggnation och anläggning samt inom utveckling och förvaltning av bostäder, samhällsbyggnader, kommersiella fastigheter och industrilokaler. Verksamheten är koncentrerad till Göteborg, Stockholm och Malmö, och med 15 kontor runt om i hela södra Sverige är Serneke-koncernen ett av Sveriges tio största entreprenadföretag. Företaget har haft en stadig tillväxt sedan starten med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om cirka 50 procent, och omsätter idag omkring 6 miljarder kronor. Ola Serneke vill genom företaget bidra positivt till samhället med byggnader, infrastruktur och stadsmiljöer, men också genom att aktivt stötta en mängd föreningar och individer inom bland annat idrotten. Ett projekt som Serneke är engagerat i är ”Planer för framtiden”, där IFK Göteborg och Cruyff Foundation bygger fotbollsplaner i ett antal förorter i Göteborg.

- Det var jättetrevligt att vinna och jag blev glatt överraskad! Utmärkelsen betyder mycket för mig och mina medarbetare och skapar stolthet i företaget. Det var också en trevlig kväll med många givande möten.

Utmärkelsen Årets Grundare inkluderar grundarna av alla bolag i Sverige med över 100 Mkr i nettoomsättning,
10 Mkr i årsresultat och 10 anställda. Rankingen baserar sig på tre index:
Historisk prestation - omsättning och lönsamhet
Framtidspotential – ägarandel, hur länge och stort entreprenören kan och vill bygga bolaget, utlandsetablering.
Samhällsnytta - sysselsättning, skatt och samhällsengagemang.

- Vilken urkraft, långsiktighet och samhällsnytta! Otroligt kul att lyfta fram Ola och hans företag som på flera olika plan bidrar till samhället i Sverige och i ökande grad internationellt. Sverige behöver fler företag som Serneke som blir nästa generations svenska storföretag i världen, säger Founders Alliance grundare Niclas Carlsson.

Inlägget Vinnaren av Årets Grundare Sverige 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/vinnaren-av-arets-grundare-sverige-2018/feed/ 0
Johanna Ingelsson vann utmärkelsen Årets Unga Entreprenör 2018 http://www.foundersalliance.com/vinnaren-av-arets-unga-entreprenor-2018/ http://www.foundersalliance.com/vinnaren-av-arets-unga-entreprenor-2018/#respond Fri, 21 Sep 2018 12:43:07 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6755 Johanna Ingelsson, grundare av Equestrian Stockholm, tog igår emot utmärkelsen Årets Unga Entreprenör Sverige 2018 på Entreprenörsgalan. Alla de fyra nominerade hade tidigare på dagen presenterat sitt företag och sin affärsidé inför en jury bestående av framstående entreprenörer tillika medlemmar i Founders Alliance. Juryns motivering till vinnaren löd: Johanna Ingelsson har kombinerat en känsla för… Läs mer »

Inlägget Johanna Ingelsson vann utmärkelsen Årets Unga Entreprenör 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>

Johanna Ingelsson, grundare av Equestrian Stockholm, tog igår emot utmärkelsen Årets Unga Entreprenör Sverige 2018 på Entreprenörsgalan. Alla de fyra nominerade hade tidigare på dagen presenterat sitt företag och sin affärsidé inför en jury bestående av framstående entreprenörer tillika medlemmar i Founders Alliance.

Juryns motivering till vinnaren löd:
Johanna Ingelsson har kombinerat en känsla för kundens behov, en hållbar ekologisk produktion och design med ett gott affärsmannaskap. Hon har identifierat möjligheter på en stor, köpstark marknad och har etablerat ett internationellt varumärke med försäljning i 20 länder. Hon brinner för tjejer inom Sveriges näst största idrott för unga - och den största idrotten för flickor - nämligen hästsporten.

Juryn för Årets Unga Entreprenör 2018 bestod av: Ordförande Jeanett Paludan - Management Partners, Mikael Kretz - Qgroup, Patricia Olby Kimondo - People Productions Sweden, Gustaf Brandberg - Gullspång Invest och Erik Gatenholm - Cellink.

Johanna Ingelsson startade Equestrian Stockholm 2015, och vill genom nytänkande skapa välgjorda och exklusiva produkter för både den kvinnliga ryttaren och hästen. Företaget arbetar med design och funktion i nya spännande sportmaterial utifrån ett ekologiskt perspektiv. Johannas mål är att Equestrian Stockholm ska fortsätta expandera i samma takt som hittills och växa ytterligare på den internationella marknaden genom att vara ledande inom segmentet ridkläder och hästutrustning samt genom att fortsätta utveckla olika försäljnings- och pr-kanaler. Equestrian Stockholm arbetar också med att stötta ungdomar som vill satsa på ridsporten. Johanna var strålande glad över utmärkelsen.

- Det var fantastiskt att vinna! Det betyder mycket både för mig som entreprenör och för bolaget. Att dessutom få komma in i ett nätverk som Founders Alliance, och träffa så många duktiga entreprenörer som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper, ger mig en chans att utvecklas ytterligare.

Årets Unga Entreprenör är en årligen återkommande tävling där de nominerade har röstats fram av Founders Alliance medlemmar. Entreprenörsgalan 2018, som ägde rum igår, utgör finalen där vinnaren utses. Förutsättningen för att bli korad till Årets Unga Entreprenör är att man är under 30 år, ses som en framtida förebild och har grundat en verksamhet som omsätter minst 500 000 kronor.

- Johanna har på kort tid tillsammans med ett stabilt team drivit upp ett lönsamt företag med potential att bli ett hållbart storföretag på en global marknad. Hon är en viktig framtida förebild för andra unga entreprenörer, säger Niclas Carlsson, VD och grundare av Founders Alliance.

 

Inlägget Johanna Ingelsson vann utmärkelsen Årets Unga Entreprenör 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/vinnaren-av-arets-unga-entreprenor-2018/feed/ 0
Nominerade till Årets Grundare Sverige 2018 http://www.foundersalliance.com/nominerade-till-arets-grundare-sverige-2018/ http://www.foundersalliance.com/nominerade-till-arets-grundare-sverige-2018/#respond Fri, 07 Sep 2018 09:41:44 +0000 http://www.foundersalliance.com/?p=6673 Årets Grundare Syd Namn: Anders Frankel Företag: APSIS Grundat: 2001 Omsättning: 300 miljoner kr Anders Frankel startade sitt första företag redan som 15-åring, och med den erfarenheten i ryggen grundade han APSIS 2001 med affärsidén att utveckla digitala marknadsföringsverktyg med programvaror, support och event, för att hjälpa marknadsförare att bygga personligare och mer lönsamma kundrelationer. Sedan 2010 är Norvestor… Läs mer »

Inlägget Nominerade till Årets Grundare Sverige 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>

Årets Grundare Syd

Namn: Anders Frankel
Företag: APSIS
Grundat: 2001
Omsättning: 300 miljoner kr

Anders Frankel startade sitt första företag redan som 15-åring, och med den erfarenheten i ryggen grundade han APSIS 2001 med affärsidén att utveckla digitala marknadsföringsverktyg med programvaror, support och event, för att hjälpa marknadsförare att bygga personligare och mer lönsamma kundrelationer. Sedan 2010 är Norvestor huvudägare och resterande aktier ägs av Anders Frankel, ledande beslutsfattare och anställda. Anders lämnade vd-rollen i november 2017 och har numera en roll i styrelsen. Företaget som har varit lönsamt sedan starten omsätter strax över 300 miljoner kronor, är etablerat med tio kontor i åtta länder och har totalt 280 anställda.


 

Årets Grundare Väst

Namn: Ola Serneke
Företag: Serneke
Grundat: 2002
Omsättning: 6 miljarder kr

Ola Serneke började sin karriär på Peab efter att han hade tagit sin ingenjörsexamen på Chalmers i Göteborg, och 2002 startade han Serneke. Målet med företaget är att med stark och lönsam tillväxt utmana de ledande aktörerna i den konservativa byggbranschen genom att vara nytänkande, mer engagerad och våga ifrågasätta rådande normer. Verksamheten är koncentrerad till Göteborg, Stockholm och Malmö, och med 15 kontor runt om i hela södra Sverige och drygt 1000 medarbetare, erbjuder Serneke tjänster inom byggnation och anläggning samt inom utveckling och förvaltning av bostäder, samhällsbyggnader, kommersiella fastigheter och industrilokaler. Företaget har haft en stadig tillväxt sedan starten med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om cirka 50 procent, och omsätter idag drygt 6 miljarder kronor.


 

Årets Grundare Öst

Namn: Björn Zethraeus, Johan Hedberg, Henrik Sandell, Robert Gerstmann, Kristian Männik och Kjell Arvidsson
Företag: CLX Communications (publ)
Grundat: 2008
Omsättning: 4 miljarder kr

Med erfarenheter från olika företag inom mobilbranschen skapade grundarna ett företag verksamt inom mobila textmeddelanden med affärsidén att hjälpa företag kommunicera med sina slutkunder. Startskottet för verksamheten gick mitt under den globala finanskrisen 2008 och bidrog till att prägla företagskulturen med försäljning som huvudfokus och hög kostnadsmedvetenheten. Det tuffa utgångsläget till trots har CLX stadigt utvecklats, 2010 förvärvade riskkapitalbolaget Neqst en minoritetspost i CLX och 2015 börsnoterades företaget på Nasdaq Stockholm. Idag är bolaget en ledande aktör inom molnbaserad företagskommunikation för mobil messaging, röst, video och data. intäkterna har ökat till ca 4 miljarder årligen och företaget har idag drygt 450 anställda fördelat på 30 kontor världen över.

Inlägget Nominerade till Årets Grundare Sverige 2018 dök först upp på Founders Alliance.

]]>
http://www.foundersalliance.com/nominerade-till-arets-grundare-sverige-2018/feed/ 0